Co to jest konsolacja i jak się ją organizuje?

Śmierć bliskiej osoby to ogromne przeżycie dla rodziny zmarłego krewnego. Smutek i ból po stracie sprawia, że ciężko jest zaplanować pogrzeb. Równie ważna jest konsolacja, czyli przyjęcie dla żałobników. Dowiedz się, czym jest stypa. W naszym artykule przeczytasz, jak zorganizować konsolację. Jakie menu będzie najlepsze? O czym jeszcze należy pamiętać?
Co to jest konsolacja?
Konsolacja a stypa oznacza to samo. Jest to spotkanie, które organizuje się po pogrzebie bliskiej osoby. Przygotowaniem zajmuje się najbliższa rodzina zmarłego. W ten sposób wyraża się nie tylko gościnność, ale także wdzięczność dla przybyłych żałobników. Stypa wiąże się również z duchowym znaczeniem. W polskiej tradycji może się wiązać z aktem komunii, a więc z symbolicznym połączeniem się zmarłych z osobami żywymi.
Organizacja konsolacji krok po kroku
Aby zorganizować konsolację, należy dysponować czasem. Istotne jest doprecyzowanie każdego szczegółu. Pozwala to zapewnić komfort zarówno sobie, jak i gościom. Można ją zaplanować w domu bądź w restauracji. Zamiast jednak samodzielnie zająć się przygotowaniem posiłku, lepiej zorganizować stypę w restauracji. Przygotowanie posiłków oraz sali warto przekazać w ręce specjalistów. W trakcie planowania konsolacji nie można zapomnieć o:
- zaproszeniach dla gości – na konsolacji powinna się pojawić tylko najbliższa rodzina i goście, którzy mają za sobą długą podróż. Dobrze jest wcześniej poinformować o stypie. W ten sposób będzie można zamówić dania i wynająć salę. Można to zrobić telefonicznie
- transporcie – najlepszym rozwiązaniem będzie wynajęcie specjalnego samochodu bądź autokaru do przywiezienia gości spoza miasta. Konieczne jest ustalenie szczegółów w przypadku, jeśli chce się skorzystać z pomocy rodziny czy przyjaciół będących kierowcami aut
- menu – zamiast samodzielnie je przygotowywać, najlepiej w tym celu skorzystać z pomocy restauracji. Zwykle na menu składa się ciepły posiłek, przekąski, napoje czy deser
- noclegu – dobrze jest odpowiednio wcześniej poinformować osoby, które przyjeżdżają z daleka o noclegu. Można zarezerwować pokoje w hotelach, jak i zaproponować nocleg w domu
Dobrze jest również znać zasady savoir-vivre’u, które mówią, że organizatorzy konsolacji powinni podziękować każdemu z gości z osobna. Goście natomiast powinni złożyć żałobnikom szczere kondolencje. Należy także nie przesiadywać zbyt długo u rodziny zmarłego. Lepiej pozwolić im na spokój i odpoczynek.
Konsolacja a poczęstunek
Planując organizację przyjęcia, jaką jest stypa, należy pamiętać o poczęstunku. Najczęściej wybiera się tradycyjną polską kuchnię. Składa się na nią obiad zawierający 2 dania. Jest to zupa – najczęściej rosół – oraz mięsne dania. Sprawdzą się poza tym przystawki na przykład sałatki czy ciepłe bądź zimne przekąski. Dobrze jest pomyśleć także o deserze. Najpopularniejsze są:
- serniki
- makowce
- szarlotki
Ilość potraw dostosowuje się do dysponowanego budżetu. Wszystko także zależy od specyfiki wydarzenia. W przypadku gdy goście mają za sobą długą podróż, dobrze jest zaproponować większy posiłek. Należy także wziąć pod uwagę preferencje i potrzeby gości. Istotne są wszelkie diety, dlatego dobrze jest skorzystać z pomocy cateringu okolicznościowego. Szczególnie dotyczy to wegetarian.
Przemyśleć należy również kwestię napojów. Zwykle podaje się wodę lub soki owocowe. Nie może przy tym zabraknąć kawy czy herbaty. W kwestii alkoholu na stypie zdania są podzielone. Najlepiej poprosić o radę firmę cateringową.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Joanna Kiełbaska Usługi pogrzebowe
Pogrzebowe usługi
woj. dolnośląskie57-400 Nowa Ruda, Cmentarna 10